Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Matematika a Táncsicsban

Komoly hagyományok vannak a matematika és a fizika oktatása terén iskolánkban. Több évtizede fonódik össze a reáliák és a Táncsics (ill. megelőzően a Somssich) neve, s ez  kötelezi a mindenkori munkaközösséget a színvonalas munkára.  nyolcvanas évek elejéig működött az ú. n. „matematika-fizika tagozat”, majd ezt váltotta fel a fakultációs rendszer, de – a konstrukciójából eredően – ezt nem tudta jól pótolni.

Így Kiss Zoltán (akkori munkaközösség-vezető) javaslatára és vezetésével 1985-ben iskolánk „belépett” a speciális matematika tagozatot működtető iskolák körébe. Ilyen tagozatot addig csak hét, egyetemi háttérrel rendelkező középiskola működtethetett.

Ezen lépés még jobban megkövetelte a minőségi munkát, illetve az önképzést. Ezen munkában, több évfolyam oktatásában Kiss Zoltán, Dr. Iharos Csabáné, Terlaky Edit, Drankovics József, Szabó József és Kubatov Antal vettek, illetve vesznek részt.

Az évek során több módosulás következett be ezen oktatási forma életében. A régi „nagyvárosi” iskolák áttértek a hatévfolyamos képzésre, amelyre nekünk nem volt lehetőségünk. A kezdetben magas óraszámok (8; 7; 9; 10) az évek során „elkoptak”, s így az ezredfordulón úgy döntöttünk, hogy feladjuk a speciális matematika tagozatot mint oktatási formát, s helyette helyi tanterv alapján működtetünk emelt szintű matematika oktatást. Ez nagyon jó lépésnek bizonyult, ugyanis az iskola történetében sohasem tapasztalt matematika versenyeredmények születtek. Az utóbbi öt esztendőben hat tanulónk végzett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 1-10. helyen (volt első is), az Arany Dániel matematika versenyen is volt első (kétszer) és harmadik díjasunk; a területi, illetve megyei versenyek eredményeit nem is sorolom. A regionális versenyen résztvevő 12 fős somogyi csapatnak általában minden tagja táncsicsos. A matematikai eredmények alapján a Táncsics messze a megye legjobb iskolája, de az országos mérések alapján is az élmezőny tagja évtizedek óta.

Az Országos Közoktatási Intézet 2006-ban kiadott jelentése szerint a „Kiemelkedő matematikai eredményeket elérő iskolák” rangsorában a Táncsics az országos 16. helyen áll, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken elért eredménye alapján pedig országos 6. helyezett.

A jelenlegi emelt szintű képzés óraszámai: 6, 6, 6, 8 óra. Ezen munka eredménye, hogy a megye legjobbjai és szüleik vállalják a kaposvári képzést.
Hangsúlyt fektetünk arra is, hogy tanulóink megismerjék mások munkáját is. Minden évben részt veszünk a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen, melyen a Kárpát-medence legjobbjai mérik össze tudásukat; ott vagyunk a Felvidéki Magyar Matematika Versenyen és a Kárpátaljai Magyar Matematika Versenyen is. Tanulókkal és előadókkal vagyunk ott a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozókon Rév-Komáromban. Tanárral és gyerekekkel veszünk részt az Erdős Pál Tehetséggondozó Iskola munkájában és a balatonberényi táborokban is. A matematikai kapcsolat eredményeképpen ma már több testvérosztályi kapcsolat létesült iskolánk és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceum osztályai között.
Részt veszünk a Kenguru, a Gordiusz tesztversenyeken, valamint a Baranya-Somogy-Tolna regionális megmérettetésein is. Mindezek alapján szívesen fogadjuk a ránk aggatott „versenyistálló” titulust, de talán a leírtakból kiderült, hogy nem csak kimagasló oktatási tevékenységet folytatunk, hanem a nevelés terén is igyekszünk maradandót alkotni.

Érdemes megemlíteni, hogy ezen tagozatba járó diákok igen sok jó eredményt tudnak felmutatni más tantárgyak versenyein is (ez fordítva nem tapasztalható), azaz tanulóink nem „szakbarbárok”.
A sok-sok rendezvényen való részvétel támogatására 1996-ban az akkori egyik speciális matematika tagozatos osztály szülői közössége létrehozta „A Táncsics Mihály Gimnázium Matematikai Tehetségeiért” alapítványt (számlaszáma:11743002-20148364).                                                  
Kivesszük részünket a matematikai közéletből is. Mi szerveztük 1996-ban a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt, 2006-ban pedig a matematika tanárok Rátz László Vándorgyűlését.

Munkánkat – országos szinten – elismerik. Tanáraink közül hárman kaptak Beke Manó-díjat, van több Graphisoft díjas, Arany katedra díjas, Pólya György díjas. Hisszük, hogy ezen eredményekben nem csak a mi munkánk van benne, hanem az elődöké is, 200 év munkája.

Képtallózó

Guest WIFI

SSID:                         GUEST_VENDEG
Felhasználói név:      diakhalo
Jelszó:                       MNY4V4KV

Share/Save/Bookmark