Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.
Hiba
  • XML Parsing Error at 2:32. Error 76: Mismatched tag

Természetjárás a Táncsicsban

I. Történeti áttekintés

A szervezett természetjárást a gimnáziumban Matuszka József tanár úr honosította meg 1959-ben. 15 évig nyári országjáró túratáborokat szervezett a Lővérektől a Nagy-Milicig, Ipolytarnóctól Nagyharsányig. Tanév közben a környéken túráztak, tájfutó versenyeken vettek részt.


Matuszka tanár úr nyugdíjba vonulásáig, 1991-ig szervezte és népszerűsítette a tanulók körében a különböző természetjáró tevékenységeket. Sok tanítványa teljesítette a Kaposvár turistája, Somogy turistája jelvényszerző mozgalmakat, szerzett eredményeket túra- és városismereti versenyeken, ismerkedett a régió természeti kincsivel, szerette meg általa a túrázást. A legeredményesebb versenyzők, túrázók közül néhányan: Csényi Sándor, Brolly Tivadar, Langó József. Fontos szerepe volt a Megyei Természetbarát Szövetség életében is, többek között 1962-től több mint 20 évig rendezte a Kaposvár városismereti versenyeket. Munkája és példája mérce az utódok számára.

Én 1992-ben vállaltam el a természetjáró szakosztály vezetését és kértem nagyobb anyagi támogatást az utazási költségek fedezésére. Az elmúlt évek alatt hagyománnyá váltak egyes rendezvényeink, melyekre még érettségizett tanulóink is visszajárnak. Fontosnak tartom a természetjárás megismertetését, hiszen ez az a mozgás, mely felnőtt korban is feltételek nélkül folytatható, másrészt a felfedezett és megszeretett természet a szülőföldhöz való kötődést és a környezetvédelem fontosságát is erősíti.

A szakosztály négyféle tevékenységet végez

1. Teljesítménytúrák

A megadott távot szintidőn belül teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak.
1993 óta minden évben voltunk a Keszthelyi-hegységben megrendezett „Vasas nagy  8-as” (néhány éve „Lepke”) 25 vagy 40 km-es, a Tolnai-dombságan kijelölt útszakaszon haladó „Tolna 25 vagy 50” km-es és a „Zselic 20, 30 vagy 50” km-es  teljesítménytúrákon.
Sokszor teljesítettük a „Papi Pipa” 30 km-es, a „Mecsek 30 vagy 50 km-es és a „Zselici 4 fa” 32 km-es túrákat.
Kertész Róbert tanár úr szervezésében 2000 óta évente 20 tanuló kipróbálhatja magát a „Mátrabérc” 56 km-es teljesítménytúra nehézségeinek legyőzésében.
A legelszántabbak vállalkoznak az „Írottkő 70” és a „Kinizsi 100” teljesítésére. Ezt a  Budapesttől Tatabányáig gyalogló túrát legelőször 1994-ben Kiss Anikó III. E  osztályos tanuló járta végig.

2. Saját szervezésű túrák

Minden tanév fénypontja a „Táncsics Éjszakai Túra”. Először 1994. március 12-én  szerveztük meg 74 fő résztvevővel. A legtöbben 2003. április 16-án szép teliholdas  éjszakán jöttek el, éppen 100-an voltunk. A legtöbbször bejárt útvonal: Jókai liget,  Töröcskei-tó, Töröcske, Simonfa (itt teázás a turistaházban), Lonka-hegy, Kaposvár.  Sok élmény és kaland fűződik ezekhez az éjjelekhez, melyeken mindig segítőtársam  volt Kincses László tanár úr.
Népszerű rendezvényünk a decemberi „Mikulás túra”, ahol a Télapó forró teával és  édességekkel várja a túrázókat. Először 1992-ben Damásdi Miklós II. E osztályos  tanuló látta el a télapói teendőket.
„Hóvirág” túrákat 1994 óta szervezünk, néhány éve már csak gyönyörködünk a  Gyertyános-völgy hóvirágaiban.
Néhányszor téli túrára is mentünk a Zselicbe és 1995.  október 13-án „Péntek 13” éjszakai túrát rendeztünk.

3. Városismereti versenyek

Elsősorban a Kaposváron és Pécsett rendezett versenyeket látogatjuk; sok  eredményesen szereplő csapatunk volt az elmúlt időben.
Néhányszor eljutottunk a Tolnában meghirdetett helyismereti versenyekre, illetve  Veszprémbe és Székesfehérvárra is.

4. Túraversenyek

A Zselic, a Mecsek és a Tolnai-dombság természetismereti-turisztikai vetélkedőin  szoktunk részt venni. Az utóbbi néhány évben a tanulók ezirányú érdeklődése  csökkent.
A leglelkesebb túrázó tanulók minősítéseket szerezhetnek:  bronz-, ezüst- és arany- jelvényes, illetve érdemes természetjárókká válhatnak. A 15 év alatt sok tanuló tett túravezetői vizsgát is.
A tanévek legnagyobb erőpróbája a Természetjáró Diákok Országos Találkozója  (TEDOT). Ezeken a versenyeken 1994 óta veszünk részt 1-2 csapattal. A  versenyszámok: éjszakai- és nappali túraverseny, városismereti verseny, elméleti  verseny, teljesítménytúra és összetett verseny.
Sok szép eredményt értünk el, de a szenzációs sikert a 2001. július 2-6. között  Abaligeten megrendezett TEDOT hozta: a Táncsics 2 csapata az ötféle verseny  minden első helyezését begyűjtötte.

Guest WIFI

SSID:                         GUEST_VENDEG
Felhasználói név:      diakhalo
Jelszó:                       MNY4V4KV

Mindig jó idő van túrázni!

°F | °C
invalid location provided

Képnézegető

Share/Save/Bookmark