Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.
Megjegyzés
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories//TehetseggondozoMuhely2014

2013/2014 tanév Tehetséggondozó műhely képgyűjteménye és szakmai beszámolója

A Nemzeti Tehetség Program által kiírt pályázat keretében a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium történelem tehetséggondozó műhelye 2014 májusában és júniusában több érdekes programot szervezett az érdeklődő diákoknak. Először egy budapesti kiránduláson vettek részt, melynek keretében megtekintették a Terror Házát és a Nemzeti Múzeum középkori kiállítását. Kaposváron a helyi gyűjteményeket látogatták meg a diákok tanáraik kíséretében, majd a tanévet a Fehér Holló Középkori Műhely vidám, játékos patcai bemutatójával zárták.

{gallery}/TehetseggondozoMuhely2014{/gallery}

Szakmai beszámoló (NTP-TM13-0059)

A program lényege:

A történelem tehetséggondozó műhely a 2013-2014-es tanévben tartalmas programokkal és sok-sok rendezvénnyel igyekezett a diákok érdeklődést felkelteni a történelem iránt. Az egész tanév során heti rendszerességgel tartott foglalkozások az országos tanulmányi versenyekre készítették fel tanulókat. Ennek eredményeként sikerült két megyei első és egy második helyezést elérni. Ezen kívül lehetőség nyílt arra, hogy nemcsak a helyi közgyűjteményeket látogassák meg, hanem a legnevesebb nemzeti intézményeket is felkeressék, pl. Nemzeti Múzeum, Terror Háza. A tehetségnapok és a projekthétvége programja a középkori hadviselés megismerésén túl a nemzeti értékeinkhez és ünnepeinkhez is kapcsolódott.

Tevékenységeink:

Az iskolai tanórák befejezésével délutánonként a történelem iránt érdeklődő tanulók részvételével tehetséggondozó foglalkozások zajlottak. A diákok a történelem speciális tagozatos tanulók közül kerültek ki. Az aktuális országos megmérettetésekre készítettük fel őket, ezek közül a kiemelt verseny az OKTV, Savaria Történelmi verseny és a Rákóczi Szövetség által szervezett Gloria Victis Kárpát-medencei történelmi vetélkedő volt a legjelentősebb. A városi rendezvények közül a Polgári Kaszinó évente kétszer megrendezésre kerülő műveltségi vetélkedőjére készültünk fel és vettünk részt rajta. Résztvevői voltak a foglalkozásoknak a történelem speciális tagozatos tanulók, de rajtuk kívül azok számára is volt lehetőségük belátogatni, akik csak 1-1 téma iránt érdeklődtek. Az esszéírás gyakorlásánál a végzős diákok közül többen is rendszeresen részt vettek a foglalkozásokon, akik az emelt történelem érettségi vizsgájukra készültek. A tanórákat Szabó Gabriella és Reőthy Ferenc tartották. Alkalomszerűen volt tanítványaink is tartottak kisebb ismertetőt és előadásokat.

Kaposvári múzeumok és kiállítások meglátogatása:

A holokauszt emlékévhez kapcsolódóan Kaposvárra érkező vagonkiállítás megtekintése.

A levéltárban 2 kiállításon jártunk, az egyik a zsidóság történetéhez kapcsolódott: Együttéléstől a kirekesztésig címmel.

A másik látogatásunk során a középkori oklevél és térképgyűjteményt tekintettük meg, valamint a kutatóteremet is bemutatták.

A szecesszió világnapja alkalmából vettünk részt a megyei könyvtár szervezésében a kaposvári városismereti sétán, ahol a legjelentősebb épületek történetével ismerkedtünk meg, majd L. Balogh Krisztina főépítész mutatta be az Andrássy gróf ebédlőjének újjáélesztését.

A most megújult Rippl-Rónai Villa meglátogatása során nemcsak a festő képeinek kiállítását néztük meg a Róma-hegyen, hanem a nemrég átadott új kiállítást is az Andrássy ebédlővel.

A Megyei Múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt.

Budapesti múzeumlátogatások: Magyar Nemzeti Múzeum és a Terror Háza állandó kiállításainak megtekintése tárlatvezetéssel együtt, valamint a Tudós Magyarok kiállításának meglátogatása.

A múzeumlátogatások célja az volt, hogy a tanulók el tudják mélyíteni ismereteiket az adott történelmi korral kapcsolatban. És a történelmet személyes élményként élhetik így át, hiszen a kiállítások tárgyai révén közelebb tudnak hozzá kerülni. Kifejezetten a szakmai fejlesztés volt a cél.

Tehetségnapok:

Az egyik tehetségnapon Farkas Bertalan kutató űrhajós látogatott el iskolánkba.

A másik tehetségnapon a nemzeti megemlékezéseink álltak a középpontban. A Somogy megyei holokausztról hallgattunk előadást valamint a rendszerváltozás jogi hátteréről. Június 16-a a városunk szülöttéhez Nagy Imréhez, gimnáziumunk volt diákjához méltó megemlékezést kívánt. Ezért az iskolában végigjártuk azokat az emléktáblákat, amelyek a megemlékezéseinkhez kapcsolódnak és ezután kötetlen beszélgetés formájában ejtettünk szót az Nemzeti Összetartozás napjáról, valamint Nagy Imre szerepéről az '56-os események kapcsán. A koszorúzáson és az emlékműsoron való részvétel után egy dokumentumfilm összeállítást nézhettek meg a diákok Nagy Imre újratemetéséről.

Projekthétvége: Helyszíne a Kaposvár melletti Patcán található Katica-tanya volt, ahol egy középkori lovagvár másolatát építették fel. A Fehér Holló Középkor Műhely tagjai bemutatót tartottak majd csataimitáció és íjászat zárta a programot. Második nap délelőttjén a meglátogattuk a városunkban tartózkodó erényöv kiállítást, melyen Nagy-Tóth Mária történész előadását hallgathattuk meg. Szigetváron útközben a magyar-török barátság emlékparknál álltunk meg. A városban tett emlékséta után a témához kapcsolódó szellemi vetélkedővel zártuk a napot. A Projektzáró keretében az elkészített tablókat, térképeket kiállítottuk és bemutattuk, ezek a szaktermet díszítik majd.

Szakmai fejlesztés és lazító program is egyben, amelyben kirándulás és játékos-kreatív tevékenységek útján mélyebb ismereteket szerezhettek a tanulók a középkori történelem és életmód eddig ismeretlen területeiről.

Együttműködő partnerünk: Kaposvári Tehetségsegítő Tanács

Gimnáziumunk 2009-ben elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, amelynek a megújítására ebben a tanévben került sor. A tehetséggondozó munkánk és az ehhez kapcsolódó programjaink szervezésében és közzétételében játszik fontos szerepet a tanács.

A honlapjukon közzétették a programjaink közül azokat, melyek szélesebb nyilvánosságot kívántak és a város többi középiskolását is érdekelhették.(pl. Farkas Bertalan kutató-űrhajós látogatása) A pályázatunk révén a történelem tehetséggondozás programja rendkívül sokrétű lett és rengeteg új élménnyel és tudással gazdagította a tanulóinkat. A tehetséggondozó foglalkozások elmélyítették tudásukat, és sikerült az országos tanulmányi versenyeken jól szerepelniük, a megyei 1-2. helyezések kiváló eredménynek számítanak. A múzeumlátogatások révén sikerült olyan kiállításokat megnézni, amelyek szervesen kapcsolódnak a tanulmányaikhoz. A tehetségnapok és a projekthétvége programjai változatosak voltak: a fő hangsúlyt a magyar középkor és a nemzeti megemlékezéseink kapták. Sikerült sok új dologgal megismerkedni, amellyel eddig nem találkoztak a diákok, pl. arcrekonstrukciós eljárás. A tehetségnapon olyan emberekkel találkozhattak, akik tevékenységükkel és személyiségükkel is elvarázsolták őket. Pl. Farkas Bertalan űrhajós.

A tanulók mindvégig lelkesen és nagy-nagy kedvvel vettek részt a programokon. A tudásuk gyarapítása, a délutáni foglalkozások keretében folyt. A kiselőadások és a PPT bemutatók készítésében, esszéírásban sikerült egyre ügyesebb és magas színvonalú munkát készíteni szinte minden tanulónak. Több tanuló továbbjutott a tanulmányi versenyeken. A múzeumlátogatások és a projekthétvége programjai testközelbe hozták a történelmet. A tárlatvezetéseken rengeteg információhoz jutottak hozzá az előadások és tárlatvezetések révén. A foglalkozások egy részében pl. lovagi bemutató ők is aktívan részt vettek. Tudásuk és digitális kompetenciáik is jelentősen fejlődtek.

Média megjelenések:

Kapos televízió: http://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2014-02-05/hirado_2014_februar_5_szerda.html

Kapos extra cikk 2014. július 28. a Tehetséggondozó műhely tevékenységéről.

Fehér Holló középkori műhely honlapja: http://www.feherhollomuhely.hu/

Voluntas iskolaújság cikke a tehetségnapról: XLV évfolyam, 2-3.szám

Iskola honlapja: Eredményeink 2012/2013 és 2013/2014

2013/2014 tanév Tehetséggondozó műhely képgyűjteménye és szakmai beszámolója

Guest WIFI

SSID:                         GUEST_VENDEG
Felhasználói név:      diakhalo
Jelszó:                       MNY4V4KV

Share/Save/Bookmark