Ma 2019. február 23., szombat, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

Letöltés

Folder Path: \ Letölthető fájlok \

Folder: Voluntas

folder.png

„Voluntas. Ha bárki, akinek egy csöppnyi köze van, vagy volt a Táncsicshoz ezt a szót hallja, rögtön tudja, miről van szó. Iskolánk újságjáról, mely 90 éve ad hírt a gimnázium eseményeiről.
A szó jelentése „Akarás”. A név Hundra László tanár úr nevéhez fűződik, aki az első szám beköszönő szövegét írta. Az elnevezés arra utal, hogy azok, akik ezt az újságot megalkották, akartak élni a sajtószabadság eszközével, és közölni akarták gondolataikat egy újságon keresztül, mely egyszerre szólt a felnőtteknek és a fiatalabb generációnak.” (Diseri Ágnes – Voluntas 2009. december)

A Voluntas újraindulása Dr. Szijártó István, iskolánk volt tanárának érdeme. Neki köszönhető, hogy 1969-ben – 40 éve – jelentős hagyomány kapott ismét lendületet. Ahogy Kovács Barna, a lap munkatársa 1989. februárjában, a jubileumi köszöntőben írta: „Amikor 20 éve kistestvérei, a stencilezett újságok közül kinőve a Voluntas megszületett, sok-sok diáknak és tanárnak szerzett őszinte örömöt, s szerez ma is egy-egy szám megjelenésekor. Remélem, hogy ez még így lesz sokáig”.

Úgy lett. A Voluntas azóta is gimnázium eseményeinek, hagyományainak, értékeinek krónikája. Uyanakkor  e fontos dolog mellett mindig is több volt: sok diák számára „munkahely”, önképzőkör volt, olyan tevékenység melynek során megszerethette, gyakorolhatta későbbi hivatását.

Files:

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
1 - 10 találat / 11

Új fájlok

Frissített anyagok

Népszerű fájlok