Énekkar 2018

A Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Énekkara a 2017/2018-as tanévben elnyert az NKA énekkaroknak szóló pályázatából 325 000 Ft értékű támogatást. A kórusnak minden évben több fellépése van, melyek az iskolán belül, illetve iskolán kívül kerülnek megrendezésre.

Az elmúlt években igen sok feladat várt ránk, hiszen sok rendezvényt szerveztünk iskolánkban, melyeket színesítettünk műsorunkkal.

Minden évben két nagy művészeti estet rendezünk, melyek a Karácsony-est és a Tavaszköszöntő Táncsics-est. Ezeken az énekkaron kívül az énekkaros diákok szóló produkcióit, hangszeres bemutató, szólóének, tánc, vers, illetve az énekkarban nem éneklő, de művészeti tevékenységet folytató tanulók mutatkoznak be.

A megmérettetés is fontos számunkra. Az iskola életében a versenyek fontos szerepet töltenek be, jelentősek a természettudományos tantárgyak és az idegen nyelvi versenyek. A diákoknak a nagyon kevés szabadideje mellett, időt szentelnek az énekkarra, így büszkék lehetünk, hogy minden évben összejön egy jó közösség, akik hajlandóak a művészetekre is áldozni.

A 2017-2018-as tanévben 55-60 fő között mozgott az énekkar létszáma.

Legfontosabb feladatunk az Újkori Középiskolások Helikoni Ünnepségére készülni. Ez a 2 évente megrendezésre kerülő művészeti fesztivál, minősítés nagyon fontos számunkra, egy nagyon izgalmas, élményekkel teli 3 nap Keszthelyen. Rengeteg szervezés és próba előzi meg a versenyt, de a hangulata, a közösségépítő ereje mindent felülír.

Ezen felül jelentkezünk szinte minden évben az Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyre. Ez mindig a tanévben végzett munkánk csúcspontja, ahol minősítik a produkciónkat. Itt kevesebb kórussal versenyzünk helyben, viszont az országos összehasonlításban sokakkal hasonlítanak össze bennünket.

Az idei évben a következő programokon szerepelt kórusunk:

november: Szalagavató

december: Karácsony-est

március : XXVII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny ünnepélyes megnyitója

április: Tavaszköszöntő Táncsics-Est

Helikoni Ünnepségek-Keszthely

Éneklő Ifjúság

Az énekkar tagjai ezen kívül szerepeltek iskolai ünnepségeken, tanévnyitón, Táncsics-Napon, tanévzárón.

A vegyeskarral különböző korszakokban keletkezett műveket éneklünk a népzenétől a klasszikus kórusműveken át a könnyűzenéig.

Szívesen próbálkozunk a hangszerkíséretes művekkel, mivel a kórus több tagja játszik hangszeren és kreatívan szerkesztenek kíséreteket.

Műsorunk a tanévben:

 

Caccini: Ave Maria

Amazing Grace

Esterházy Pál: Harmonia Coelestis több tétele

A csitári hegyek alatt- hangszerkísérettel

Több népdalcsokor- somogyi, hevesi, sárközi

Bárdos Lajos: Tiszai dallamok

Vavrinecz Béla: Széles a Balaton

Intrada a capella

Ismerős Arcok: Nélküled

Bródy János: Szabadnak születtél

Révész Sándor: Vigyázz a madárra

John Leavitt: Festival Sanctus

Bartók Béla: Ne menj el

Heti egyszer próbálunk 90 percben, amire sajnos nem tud minden diák minden alkalommal eljönni egyéb elfoglaltságuk miatt, illetve többeknek a próbák vége előtt rendszeresen el kell menniük a kedvezőtlen közlekedés miatt.

Az idei tanévben elért eredményeink:

Éneklő Ifjúság: ARANY minősítés

Helikon:

Vegyeskar kategóriában: BRONZ minősítés

Néptánc kategóriában: Bódis Ármin és Gáspár Róbert 9/ajtp KÜLÖNDÍJ

Klasszikus kamarazene kategória: ARANY minősítés - Balkán Trió:Tar Viktória- Karácsony András és Tran Ngoc Hung 10.c

Könnyűzene kategória: ARANY minősítés és FŐDÍJ – Redplot 17 zenekar tagjai:Csernák Zsombor 11.b és Kovács Bence 12.b (Staub Erik,Bodó Bence, Albert Olivér

Képzőművészeti alkotások: ARANY minősítés: Szarka Ágnes 11.d

BRONZ minősítés: Zsákai Soma 10.a

Klasszikus szólóhangszer kategória: EZÜST minősítés: Harangozó Péter 12.b –trombita

BRONZ minősítés. Komor Lili 10.a - hegedű

 

Mellékelném végzős diákjaim beszámolóit az énekkaros 4 évük élményeiről:

Búcsú az énekkartól:

Amikor mi, 9.B-sek eldöntöttük jó páran, hogy kipróbáljuk magunkat az énekkarban, még nem sejtettük, hogy gimis éveink egyik legmeghatározóbb társaságának leszünk tagjai.

Mindez azzal kezdődött, hogy az akkori „nagyok” befogadtak minket „kicsiket” és bátorítottak bennünket mindenben, amellett, hogy Sárközy Andrea tanárnő már az első pillanattól kezdve úgy foglalkozott velünk, mintha már régóta a kórus tagjai lennénk. Ennek köszönhetően, már az októberben megszervezett testvérkapcsolaton részt vehettünk a kassai Márai Sándor Gimnázium kórusával.

Mindemellett a keszthelyi Helikonok, a kassai és az olaszországi Trani testvérsulis utazások, az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyek, de leginkább a Táncsics-estek voltak azok, amik egy közösséggé, de inkább családdá kovácsoltak minket. Az arany és ezüst minősítésekhez szükség volt a próbákra is, amin több-kevesebb sikerrel, de mindenki ott szokott lenni. J

Én személy szerint, a négy év alatt nemcsak örök emlékeket, életre szóló barátságokat kaptam ettől a csapattól, hanem két csodálatos „pótanyut” és egy nagyszerű „pótbátyust” is, akikre mindig számíthatok. A különböző programok megszervezése, lebonyolítása, a két és félévnyi műsorvezetés és a sulirádiózás az élmények mellett segítséget is adott abban, hogy milyen pályát válasszak továbbtanulásom céljaként. „H.T.12.b

 

„…A kirándulások mellett nagyon emlékezetesek voltak a fellépéseink is. Tudom, a kórus nem éppen a legtökéletesebb, de véleményem szerint mindig a legjobb tudásunknak megfelelően teljesítettünk. A néha kaotikus próbákon, amikor úgy tűnt, hogy semmi sem áll össze, olykor-olykor elkerülhetetlenek voltak a veszekedések is. Azonban a fellépésekre mindenki összeszedte magát és érdekes módon élesben mindig jobban sikerültek a művek. Így történt a Helikonokon is. A 2016-oson, ahol ezüst minősítést kaptunk, és az idein vettem részt, ahol bronzot. Mind a kettő örök emlék marad számomra; a fellépések, különböző programok, koncertek, amiken részt vettünk. Nappal együtt szenvedtünk a tűző Naptól, éjjel együtt buliztunk. Végig néztük egymás fellépéseit, mindenkinek ott drukkoltunk az első sorban. Örülök, hogy ilyen emlékezetesen zárhattam ezt az évet a Helikonnal és a többiekkel.

Végzőstársaim nevében is hálás vagyok a kórusban mindenkinek, hogy ilyen klassz emberek, és hogy mindig ott voltak mellettünk, továbbá Sárközy Tanárnőnek is, aki lehetővé tette, hogy részt vehessünk ezeken a programokon, és elviselte minden hülyeségünket. Nem túlzok azzal, ha azt mondom, az énekkar életünk szerves részévé vált. De sajnos számunkra megszűnik az a kapocs, ami éveken át összekötött minket.  De csak jelképesen, hiszen a barátságok ezzel nem érnek véget, az életre szóló élmények és emlékek is mindig a szívünkben maradnak. „B.K.(12.b)

Megkérdezésük után többen is hasonlóan vélekedtek az énekkarban eltöltött idejükről:

BB (12. B): „Sokat köszönhetek az énekkarnak. A rengeteg vidámságot, utazást, tapasztalatot, közösséget és még tudnám sorolni. Négy éven keresztül nagyon kevés dolog állandó az ember életében, nekem az énekkar és a csütörtök délutáni próbák négy éven keresztül voltak életem meghatározó részei. Ezúton is szeretném megköszönni SA tanárnőnek az énekkar vezetőjének és énektanáromnak a milliónyi felejthetetlen kalandot. Az ő lelkesedése és munkája nélkül nem épült volna ki egy ilyen összetartó társaság. Sokan nem gondoltuk, hogy valaha énekkarosok leszünk - köztük én se - de a tanárnő ösztönzése felülírta korábbi gondolatainkat. Az énekkar a „Táncsicsos” éveim egyik, ha nem a legjobb élménye volt és egy kis kitartással bármelyik diáknak az lehet, csak gyertek csütörtökönként fél háromra a 36-osba”

M.D. (12. B): „Mindig is szerettem a zenét, ezért nem volt kérdés, hogy sikeres felvételim után belépek a Táncsics énekkarába. Kilencedikesként szuper érzés volt, hogy az énekkaros felsőbb évesek azonnal befogadtak minket. Néhányukkal olyan szoros barátságot alakítottunk ki, hogy ha csak tehetjük, most is találkozunk egymással, illetve minden nap beszélünk. A négy évem alatt kétszer jártunk Kassán a testvériskolánk énekkaránál, és kétszer voltunk a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken is. Ezeken a kirándulásokon régi barátságok erősödtek meg és újak jöttek létre, sok új emberrel ismerkedhettünk meg és énekelhettünk együtt. A Helikon nem is tűnt versenynek, mert a felkészüléseket is élveztük, illetve a fellépések is vidáman zajlottak, a jó minősítés már csak hab volt a tortán. Az énekkarral több eseményen is felléptünk, beleértve ebbe a városi rendezvényeket, és az iskolai ünnepségeket is. Sokszor zenei aláfestést adtunk a műveknek, ilyenkor én hegedűn kísértem a kórust. Nagyon jó volt egy ilyen remek csapat tagjának lenni négy éven keresztül, bízom benne, hogy továbbra is tartani fogjuk a kapcsolatot a nálunk idősebb, és fiatalabb társainkkal is!”

Horváth Regina (12.D): „Már kilencedikes korom óta az énekkar tagja vagyok. Szinte kivétel nélkül minden fellépésen és programon részt vettem. Számomra a legnagyobb élmény a keszthelyi Helikon volt. 2016-ban és idén is volt lehetőségem az énekkar által eljutni erre a remek eseményre. Sok fiatal tehetséggel találkozhattam és megismerhettem kicsit a várost is. Nagyon örülök, hogy négy évre részese lehettem ennek a fantasztikus kórusnak.”

Beszámolót készítette: Sárközy Andrea kórusvezető

Az eseményekről készült képek, videók megtekinthetőek a következő link-eken. Fotók - Videók